Er zijn verschillende manieren om metaal te bewerken met als doel de materie in die mate te kunnen vervormen zodat het eindproduct aan de verwachtingen voldoet. De technieken die worden toegepast om metalen te snijden zodat deze gebruikt kunnen worden voor allerlei doeleinden zijn erg geavanceerd en dus ook essentieel voor metaalbewerking. Eén van die technieken is het plasmasnijden, waarbij en mengeling van zuurstof en stikstof aan een elektrische boog - die zich tussen de elektrode en het materiaal bevindt, en met veel precisie ingesteld is - wordt toegevoegd. De techniek bestaat eruit dat de warme temperatuur het metaal smelt, waarbij die kinetische energie van de plasmastraal het gesmolten eindproduct uit de voeg drijft. Het resultaat: een metaalbewerkingsmethode waarvan de precisie en nauwkeurigheid niet te evenaren vallen en een eindproduct van de beste kwaliteit kan bezorgen.

Kenmerken van plasmasnijmachines en hoe werkt plasmasnijden precies?
Een plasmasnijmachine wordt gekenmerkt door een stroombron, mondstuk, een massakabel, een stroomtoevoerdraad en een persleiding. Het mondstuk wordt gebruikt om inert gas -of perslucht, aan een hoge snelheid doorheen te spuiten, terwijl tussen het metaal en een wolfraamelektrode een vlamboog in het gas wordt opgewekt. Hierdoor wordt een deel van het inerte gas omgezet in plasma - dat een temperatuur van wel 30,000° Celsius kan bereiken - waardoor het metaal smelt en door de snelheid van het gas weggeblazen wordt. De vlamboog wordt vervolgens ontstoken en in het mondstuk tot een straal vervormd, waarna de stroomsterkte wordt verhoogd tot men in staat is metaal te snijden.

De voordelen en toepassingsmogelijkheden van plasmasnijden
Plasmasnijden heeft - net zoals andere technieken zoals bijvoorbeeld het autogeen snijden - heel wat voordelen afhankelijk van het doel. Zo hoeven eindproducten van deze techniek nog nauwelijks nabewerkt worden en treedt er haast geen vervorming van het materiaal op dankzij het relatief geringe gebruik van warmte. Daarbij zorgt plasmasnijden voor een ongelooflijk nauwkeurig eindresultaat, ondanks de grote snijsnelheid, en een verrassend goede lasbaarheid. De methode kenmerkt zich ook door haast haakse sneden en rechte, precieze snijvlakken. Kortom, allemaal voordelen die de techniek het overwegen waard maken voor de bewerking van metaal.  Plasmasnijden biedt u, naast precisie en kwaliteit, dus een hele reeks aan toepassingen, en juist door die enorme variëteit is het een veelgebruikte en efficiënte methode. Zo kunnen werkstukken tot wel 2 cm dikte worden gesneden, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel manuele en automatische machines. Deze laatste kunnen een stroomsterkte tot wel 1200 ampère genereren. Er wordt verder nog een onderscheid gemaakt tussen twee soorten plasmasnijden. De eerste methode - de conventionele plasmasnijtechniek - bestaat eruit perslucht te gebruiken om een betere snijkwaliteit te bekomen, terwijl het precisieplasmasnijden inert gas gebruikt om hetzelfde doel te bereiken. 
Bent u op zoek naar een metaalbewerker die met plasmatechnieken werkt, neemt u dan eens een kijkje bij Snijbedrijf Koetsier

Delen